KAS IR NUTRI-SCORE?
Nutri-Score ir uztura marķējuma sistēma, kas palīdz patērētājiem ātri un viegli novērtēt pārtikas produktu uzturvērtību, izmantojot krāsu un burtu kombināciju no A līdz E. Šis vērtējums tiek noteikts, ņemot vērā vairākus faktorus, piemēram, kaloriju daudzumu, cukuru, sāli, piesātinātās taukskābes, kā arī pozitīvos elementus, piemēram, šķiedrvielas un olbaltumvielas.
Nutri-Score palīdz patērētājiem ātri pieņemt informētus lēmumus par pārtikas produktu uzturvērtību, lai veicinātu veselīgāku uzturu
A (Zaļš)
Apraksts: “A” vērtējums norāda, ka produkts ir uzturvielām bagāts un veselīgs. Tā ir labākā iespējamā vērtība Nutri-Score skalā.
Raksturojums: Parasti tas attiecas uz pārtikas produktiem ar augstu šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu saturu, un ar zemu kaloriju, cukura, sāls un piesātināto taukskābju daudzumu.
Piemēri: Svaigi augļi un dārzeņi, pilngraudu produkti, liesa gaļa, zivis.
Raksturojums: Parasti tas attiecas uz pārtikas produktiem ar augstu šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu saturu, un ar zemu kaloriju, cukura, sāls un piesātināto taukskābju daudzumu.
Piemēri: Svaigi augļi un dārzeņi, pilngraudu produkti, liesa gaļa, zivis.
B (Gaiši zaļš)
Apraksts: “B” vērtējums norāda, ka produkts ir veselīgs, bet tam var būt nedaudz vairāk ne tik veselīgu sastāvdaļu salīdzinājumā ar “A”.
Raksturojums: Šie produkti joprojām ir laba izvēle un satur daudz vērtīgu uzturvielu, bet var saturēt nedaudz vairāk cukura, sāls vai tauku.
Piemēri: Daži piena produkti, piemēram, zema tauku satura jogurts, graudaugu produkti ar zemu cukura saturu.
Raksturojums: Šie produkti joprojām ir laba izvēle un satur daudz vērtīgu uzturvielu, bet var saturēt nedaudz vairāk cukura, sāls vai tauku.
Piemēri: Daži piena produkti, piemēram, zema tauku satura jogurts, graudaugu produkti ar zemu cukura saturu.
C (Dzeltenīgs)
Apraksts: “C” vērtējums norāda, ka produkts ir vidēji uzturvielām bagāts. Tā ir vidējā vērtība Nutri-Score skalā.
Raksturojums: Šādi produkti satur gan pozitīvas, gan negatīvas uzturvielas līdzsvarotā daudzumā.
Piemēri: Pilnpiena produkti, kā arī daži maizes un gaļas produkti.
Raksturojums: Šādi produkti satur gan pozitīvas, gan negatīvas uzturvielas līdzsvarotā daudzumā.
Piemēri: Pilnpiena produkti, kā arī daži maizes un gaļas produkti.
D (Oranžs)
Apraksts: “D” vērtējums norāda, ka produkts nav īpaši veselīgs un satur vairāk neveselīgu sastāvdaļu.
Raksturojums: Parasti šie produkti satur augstu cukura, sāls un tauku saturu, un ir mazāk bagāti ar vērtīgām uzturvielām.
Piemēri: Apstrādāta gaļa, kā daži desas izstrādājumi, saldināti dzērieni, saldumi.
Raksturojums: Parasti šie produkti satur augstu cukura, sāls un tauku saturu, un ir mazāk bagāti ar vērtīgām uzturvielām.
Piemēri: Apstrādāta gaļa, kā daži desas izstrādājumi, saldināti dzērieni, saldumi.
E (Sarkans)
Apraksts: “E” vērtējums norāda, ka produkts ir vismazāk veselīgs no visiem Nutri-Score variantiem.
Raksturojums: Šie produkti satur augstu kaloriju, cukura, sāls un piesātināto taukskābju daudzumu un ļoti maz vērtīgu uzturvielu.
Piemēri: Čipsi, saldie konditorejas izstrādājumi, dažādi ātrās ēdināšanas produkti.
Raksturojums: Šie produkti satur augstu kaloriju, cukura, sāls un piesātināto taukskābju daudzumu un ļoti maz vērtīgu uzturvielu.
Piemēri: Čipsi, saldie konditorejas izstrādājumi, dažādi ātrās ēdināšanas produkti.